Selge bolig

Selge bolig | Vurderer du å selge boligen din? Det kan være flere grunner til det. Noen går gjennom et samlivsbrudd, mens andre akkurat har funnet ut at ønsket om familieforøkelse vil bli virkelighet om bare noen få og korte måneder.

Situasjonene som er skissert ovenfor, er naturligvis litt forskjellige. Man kan for eksempel ikke planlegge et samlivsbrudd på samme måte som man kan prøve med en familieforøkelse, så fremgangsmåten vil nok variere noe.

Felles for disse situasjonene er imidlertid at boligsalg kan være aktuelt.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du bør gå frem dersom du har havnet i en situasjon som har gjort det aktuelt å selge boligen du bor i per dags dato.

Selge bolig Oslo
 

Privat salg eller engasjere megler?

I dagens moderne verden blir det stadig vanligere å stå for salg av bolig selg. Dette kalles privat salg, og da er det du som selger som har ansvaret for hele prosessen og absolutt alt som følger med den.

Boligsalg er dog en omfattende prosess, så det er ikke noe som passer for alle. Disse menneskene kan i stedet velge å gå for det alle benyttet seg av for noen år tilbake. En megler! Eller eiendomsmegler, om du vil.

Så dette er en av de første avgjørelsene du er nødt til å ta i forbindelse med et eventuelt boligsalg. Det er dog ikke til å stikke under en stol at det å hyre inn en profesjonell eiendomsmegler vil lette byrden fra skuldrene dine en god del.

En omfattende prosess for å selge bolig

Som nevnt ovenfor så er boligsalg en omfattende prosess. Det er mye som skal gjøres på en gang, og det er ikke alt man som privatperson tenker over en gang. Her er noen av tingene som må gjøres i forkant av et boligsalg:

 • Å bestemme seg for om man skal hyre inn eiendomsmegler, eller prøve å selge boligen selv.
 • Bestemme deg for om du skal selge eller kjøpe først (hvis du skal kjøpe noe nytt).
 • Ta et overblikk over boligen – er det noe som trengs å bli gjort (f.eks oppussing), eller gir boligen et godt nok inntrykk som den er?
 • Å leie inn en takstmann som kan gjøre en verdivurdering av boligen din.
 • Samle inn all informasjonen som kan være aktuell for potensielle boligkjøpere fra aktører som har denne informasjonen.
 • Legge ut boligen for salg.
 • Invitere potensielle kjøpere til visning, og i den forbindelse klargjøre boligen for visning.
 • Hvis det er flere som ønsker å kjøpe boligen, så kan det bli aktuelt med en budrunde, og da må du sette deg inn i hvilke regler og regler som gjelder for dette.
 • Når budrunden er overstått og salget er et faktum, så må du utarbeide en kjøpekontrakt. Her er det viktig at du er nøyaktig, for det er viktig at denne blir utformet på riktig måte.

Selge eller kjøpe først

Det evige dilemmaet for de som står i en boligtransaksjon: Skal man kjøpe ny bolig før man selger, eller selge den gamle før man kjøper? Begge alternativene kommer med sine fordeler og ulemper, og det er viktig å ta en informert beslutning basert på ens individuelle situasjon.

Fordeler med å kjøpe først

Å kjøpe en ny bolig før man selger den gamle kan ved første øyekast virke risikabelt. Men det er mange gode grunner til at mange huseiere velger denne strategien. Her er noen av fordelene ved å kjøpe før du selger:

 • Sikre drømmeboligen. Når du finner en bolig som oppfyller alle dine ønsker og behov, kan det være en risiko å vente med kjøpet til etter at du har solgt din nåværende bolig. I et konkurransepreget marked kan drømmeboligen bli solgt i løpet av kort tid. Ved å kjøpe først kan du sikre at du får boligen du virkelig ønsker deg.
 • Du har et sted å bo om det skulle ta lenger tid enn planlagt med å selge boligen
 • Du slipper kostnader til flytting i flere omganger og mellomlagring
 • Fleksibilitet: Ved å kjøpe først, kan du ta deg tid til å selge din nåværende bolig uten å føle presset fra en nærstående overtakelsesdato. Dette kan også gi deg muligheten til å vente på det riktige tidspunktet i markedet for å oppnå best mulig salgspris.

Selv om det å kjøpe en ny bolig før du selger den gamle kan medføre økonomiske og logistiske utfordringer, er det flere fordeler som kan gjøre denne tilnærmingen attraktiv for mange. Det viktigste er å veie fordelene opp mot potensielle ulemper og vurdere din egen økonomiske situasjon, samt markedssituasjonen, før du tar en beslutning. Som alltid anbefales det å konsultere med eiendomsmeglere og økonomiske rådgivere for å gjøre det beste valget for din situasjon.

Fordeler med å selge først

Selv om det å selge før du kjøper ny bolig kan kreve litt planlegging og potensielt en midlertidig bostedsløsning, er fordelene ofte verdt innsatsen. Den økonomiske klarheten og forhandlingsstyrken du oppnår, kombinert med redusert stress, gjør at mange anser det som det beste valget.

 • Når du selger først, vet du nøyaktig hvor mye penger du har til rådighet for ditt neste boligkjøp. Dette gir deg en klar forståelse av ditt budsjett, og reduserer risikoen for å overstrekke deg økonomisk.
 • Ved å selge først, slipper du mellomfinansiering – et midlertidig lån som kan ha høyere renter. Mellomfinansiering kan også legge press på deg for å selge raskt, noe som kanskje resulterer i at du aksepterer et lavere tilbud enn hva du ellers ville gjort.
 • Hvis det er en lengre ventetid før du finner eller flytter inn i din nye bolig, kan du vurdere å leie midlertidig. Dette gir deg fleksibiliteten til å vente til det perfekte hjemmet dukker opp, uten å føle deg presset til å kjøpe noe raskt.
 • Etter at din nåværende bolig er solgt, har du tid til å vurdere hva du virkelig ønsker i ditt neste hjem. Dette kan føre til bedre beslutninger og et hjem som bedre passer dine langsiktige behov.

Med eiendomsmegler blir prosessen enklere

Salg av bolig er en betydelig hendelse i de fleste menneskers liv, og det innebærer ofte store økonomiske og følelsesmessige investeringer. Selv om det kan friste å utforske salgsprosessen på egen hånd for å spare kostnader, kan fordelene ved å bruke en eiendomsmegler langt oppveie utgiftene. Dette er uten tvil en omfattende prosess. Men det finnes en måte å gjøre det enklere, og det er å leie inn en eiendomsmegler som tar seg av alt dette!

Eiendomsmeglere har fingeren på pulsen i boligmarkedet og vet hva som påvirker priser, hvilke egenskaper kjøpere søker etter og hvordan man best mulig skal posisjonere seg for å selge boligen.