Selge hytte

Har du en hytte som du vurderer å selge? Da har du kommet til rett sted, for denne artikkelen skal handle om nettopp dette!

I denne artikkelen vil du finne mange gode tips som du absolutt bør ha i bakhodet underveis i en slik prosess.

Hva er en hytte

I Norge er det per dags dato satt opp rundt en halv million hytter. En hytte er en fritidsbolig, altså en bolig som brukes til fritidsformål.

Hytten er ikke en bolig som du bor i til vanlig, og ofte er dette en bolig som ligger et stykke unna stedet hvor du er folkeregistrert.

Selge hytte

Anbefalte meglere til salg av hytte

 

Fredrik Dyve

Dyve & Partners
Telefonnummer: 92 21 14 65
Nettside

 

Hans Houeland

Fjord & Partners
Telefonnummer: 959 79 796
Nettside

 

Ledig plass

Kontakt oss for oppføring
Telefonnummer
Nettside

 

Forskjellen mellom å selge bolig og hytte

Når du vurderer å selge en hytte, er det viktig å forstå de unike aspektene som skiller dette fra salg av en vanlig bolig. Mens grunnprinsippene for eiendomssalg er lik, er det spesifikke faktorer du må vurdere for et vellykket hyttesalg.

Å selge en hytte eller fritidsbolig kan innebære forskjellige skatteregler sammenlignet med salg av en primærbolig. I noen tilfeller kan salg av hytte være skattefritt, avhengig av eierskapets varighet og bruk. Det er viktig å forstå disse reglene for å unngå uventede skattebyrder.

Kjøpere av hytter og fritidsboliger har ofte forskjellige motiver enn de som kjøper helårsboliger. Mens en primærbolig ofte er en nødvendighet, anses en hytte som et luksuskjøp. Kjøpere kan være mer tålmodige og kresne, ettersom de søker en eiendom som oppfyller deres spesifikke ønsker og behov for fritid og avslapning.

På grunn av disse forskjellene kan salgsprosessen for en hytte ta lengre tid. I Norge, hvor det ofte er et bredt utvalg av hytter til salgs, kan kjøpere ha råd til å vente på den «perfekte» eiendommen. I populære områder kan det imidlertid oppstå budkriger som driver prisen opp.

Du kan selge selv eller hyre inn en megler

I dagens samfunn kan man velge en av to måter når man skal selge bolig/fritidsbolig. Du står helt fritt til å prøve å få solgt objektet på egen hånd, men du kan også hyre inn en megler til å hjelpe deg med det. Veldig mange ønsker å tjene mest mulig penger på salget, og derfor er det veldig mange prøver seg på et privat salg. Men det betyr imidlertid ikke at det er en god idé.

Det er naturligvis billigere å stå for salget selv, men det innebærer også mye arbeid. Ved å hyre inn en megler, så tar megleren på seg disse oppgavene, noe som bidrar til å gjøre prosessen lettere for din del.

Når du planlegger å selge en hytte eller annen fritidsbolig, er det viktig å være klar over at dette er et distinkt marked sammenlignet med salg av helårsboliger. Potensielle kjøpere av hytter drives ofte av forskjellige motivasjoner enn de som søker etter en primærbolig. Hyttekjøp betraktes ofte som et luksuskjøp, en investering folk gjør for nytelse og rekreasjon, noe som betyr at kjøperne vanligvis er mer tålmodige og kritiske.

For de som vurderer å selge hytten uten en megler, krever det en grundig forståelse av markedet, samt evnen til effektivt å markedsføre eiendommen. Det er viktig å være oppmerksom på de juridiske og administrative aspektene ved et slikt salg.

Selge hytte med eiendomsmegler

Å selge en hytte på fjellet kan være en kompleks prosess som krever innsikt og strategi. En av de mest kritiske beslutningene du vil ta, er om du skal bruke en eiendomsmegler. Det er flere fordeler med å bruke en profesjonell i dette markedet, spesielt gitt de unike aspektene ved salg av fjellhytter.

 • Eiendomsmeglere har dyptgående kunnskap om det lokale hyttemarkedet, inkludert prisnivåer, kjøperpreferanser, og salgstrender.
 • Meglere har et omfattende nettverk og kan markedsføre hytta til et bredere og mer relevant publikum.
 • De kan effektivt forhandle på dine vegne, sikre best mulig pris, og håndtere salgsprosessen profesjonelt.
 • Meglere kan bistå med alle juridiske og administrative aspekter av salget, noe som sikrer en smidig og korrekt prosess.

Å bruke en eiendomsmegler når du selger en fjellhytte gir deg tilgang til ekspertise og ressurser som kan maksimere salgsprisen og minimere stresset i salgsprosessen.

Hva koster det å selge hytte?

Det å hyre inn en eiendomsmegler er selvsagt ikke gratis, så økonomisk sett vil privat salg være en god idé. Men en god eiendomsmegler kan hjelpe deg å få mer for boligen, og selv om megler skal ha en liten andel, så det kan være verdt det likevel.

Salg av en hytte medfører flere kostnader, likt salg av bolig, men med noen særegenheter. Det er viktig å forstå disse kostnadene for å budsjettere riktig og unngå overraskelser i salgsprosessen.

Selv om totalprisen vil avhenge av salgssummen, er det en god regel å budsjettere med omtrent 100.000 norske kroner totalt i omkostninger. Dette tallet er et generelt estimat og kan variere avhengig av hyttens beliggenhet, størrelse, og spesifikke behov i salgsprosessen.

Dette inkluderer:

 • Meglerprovisjon
 • Tilrettelegging
 • Markedsføring og annonsering på ulike plattformer
 • Utvikling og trykking av salgsprospekter med detaljert informasjon om hytten
 • Visning med megler 
 • Oppgjørshonorar for håndtering av den finansielle delen av salget
 • Fotografering for å presentere hytten på best mulig måte
 • Innhenting av offisielle nødvendig informasjon fra stat og kraftverk

Det er viktig å ha en klar forståelse av alle potensielle kostnader før du legger ut hytten for salg. En grundig vurdering og planlegging av disse kostnadene vil bidra til en mer strømlinjeformet og mindre stressende salgsprosess.

Skatteregler ved salg av hytte

Forståelse av skattereglene ved salg av hytte eller fritidseiendom i Norge er viktig for å unngå overraskelser og for å optimalisere finansielle resultater av salget. Det er mulig å selge en hytte skattefritt dersom visse betingelser om eie- og brukstid er oppfylt.

Salg av hytte kan være skattefritt dersom man har eid og brukt eiendommen som egen fritidsbolig i henhold til de gitte kravene. Dette understreker viktigheten av å forstå og følge gjeldende skatteregler, samt å holde orden på relevant dokumentasjon for å sikre en problemfri salgsprosess. Ved salg der kravene ikke er oppfylt, må man være klar over potensielle skatteplikter og beregne gevinsten nøye.

Eiertidskravet

For å selge hytta skattefritt, må man først ha eid eiendommen i minst fem år ved salgstidspunktet. Viktige detaljer å merke seg er:

 • Starttidspunkt for eiertid: Eiertiden regnes fra det øyeblikket man overtar eiendommen.
 • Avslutning av eiertid: Eiertiden avsluttes når man aksepterer kjøpers bud, ikke ved signering av kontrakten.
 • Minimumsperiode: Det må ha gått minst fem år fra overtakelsen til aksept av budet.

Bruktidskravet

I tillegg til eiertidskravet, må eiendommen ha vært brukt som egen fritidsbolig i minst fem av de siste åtte årene for å selge skattefritt. Her også, er det tidspunktet for aksept av budet som gjelder, ikke signering av kontrakten.

Skatteplikt om ikke kravene oppfylles

Hvis man ikke oppfyller vilkårene for både eie- og brukstid, vil gevinsten ved salget være skattepliktig. Gevinsten beregnes som forskjellen mellom inngangsverdi og utgangsverdi:

 • Inngangsverdi: Dette inkluderer anskaffelseskostnaden (kjøpesum, dokumentavgift, tinglysningsgebyrer) samt kostnader knyttet til utbedringer eller oppussing.
 • Utgangsverdi: Salgssummen etter fradrag, der utgifter relatert til salget (som meglerhonorar) kan trekkes fra.

Det er essensielt å holde god dokumentasjon på både eie- og brukstid, samt alle kostnader knyttet til anskaffelse og forbedring av eiendommen. Dette vil være avgjørende for å fastslå skatteplikten ved salg.