Takstmann Oslo

Bor du i Oslo, og vurderer å selge bolig? Da kan det være aktuelt å hyre inn en takstmann til å gjøre en verdivurdering av boligen din. Og vet du hva? Det finnes haugevis med takstmenn i Oslo!

I denne artikkelen skal vi se nærmere på dette yrket. Hva gjør en takstmann, hva koster det, hvorfor er en takstmann så viktig og er det mulig å spare penger på dette?

Takstmann Oslo

Hva er en takstmann?

En takstmann er en person som har spesialisert seg på verdivurdering av ulike eiendeler. Enten du skal selge bolig, fritidsbolig eller bil, så kan det være aktuelt å hyre inn en takstmann.

Takstmannen er en uavhengig part – en person du ikke kjenner fra før – som kommer og tar salgsobjektet i øyesyn for å se hvor mye objektet er verdt. Her er detaljene viktig.

Å hyre inn en takstmann kan være aktuelt i forskjellige situasjoner. Det er ikke bare i forbindelse med salg at en takstmann er god å ha. Se for deg at du har kjøpt en bolig og oppdager en feil som ikke stod oppført i prospektet. Da kan du ta kontakt med en takstmann som kommer for å vurdere om du har rett på erstatning eller lignende.

Det er imidlertid ikke sikkert at du vet hva en takstmann er, men kanskje kjenner du igjen selve beskrivelsen. Dette er i så fall fordi den offisielle tittelen til en takstmann ikke er «takstmann», men «bygningssakkyndig».

Dette gjør en takstmann

Som vi var litt inne på ovenfor, så er en takstmann en sakkyndig person som kommer hjem til deg for å vurdere objektet som du vurderer å selge.

Det finnes imidlertid flere måter å verdivurdere et salgsobjekt på, så fremgangsmåte vil naturligvis variere med utgangspunkt i hva det er som skal verdi vurderes. Dersom det er en bolig som skal verdi vurderes, så kan dette gjøres på fire forskjellige måter:

  • Tilstandsrapport
  • Verditakst
  • Boligsalgsrapport
  • Reklamasjonsrapport

Det er ikke alle disse dokumentene som er obligatoriske å ha når du skal selge boligen din, og det er forskjellige regler som gjelder for hver enkelt av disse metodene:

  • Du er ikke nødt til å ha en tilstandsrapport av boligen din, men med det sagt så vil du ikke tape noe ved å ha det.
  • Verditakst er en taksering som kan gjøres av både takstmann og en vanlig megler.
  • En boligsalgsrapport er en kombinasjon av en tilstandsrapport og en verditakst. Denne rapporten går ganske ikke like mye i dybden som en ordinær tilstandsrapport.
  • Reklamasjonsrapport baserer seg på informasjon som er innhentet av takstmann på befaring og den tekniske dokumentasjonen som er tilgjengelig. I en slik rapport er det mest fokus på hva som eventuelt kan føre til konflikter i forbindelse med eierskifte.

Derfor er en takstmann viktig

En takstmann er viktig for at du skal få verdivurdert boligen din på riktig måte.

Slik sparer du penger på takstmann

Det er mulig å spare penger på takstmann. Det betyr dog ikke at det blir gratis, men ved å legge ut en forespørsel på Mitt anbud, så vil aktørene kjempe om gi deg det beste tilbudet.