Unngå skjeggkre ved flytting

Skjeggkre har blitt et økende problem i boliger over hele verden, og det kan være spesielt ubehagelig å oppdage dem under en flytting. Disse små insektene kan raskt formere seg og gjemme seg i flytteesker og andre gjenstander, og dermed spre seg til ditt nye hjem.

Skjeggkre, også kjent som sølvkre, er små insekter som tilhører gruppen insekter kjent som vekselvinger. De er nattaktive skapninger som trives i fuktige omgivelser. Skjeggkre er opprinnelig fra Middelhavsområdet, men de har spredt seg til ulike deler av verden, inkludert Norge. Første gang de ble oppdaget i Norge var i 2013, da det ble rapportert om skjeggkre i en bolig på Nesodden.

Les mer om dette her og flyttetjenester i forbindelse med et boligsalg.

Unngå skjeggkre ved flytting

Slik oppdager du dyrene

Skjeggkre er små, flate insekter som vanligvis har en sølvfarge og en skjellaktig tekstur på kroppen. De har lange antenner og tre haletråder på bakkroppen, som gir dem et karakteristisk utseende. Voksne skjeggkre er vanligvis mellom 6 og 12 millimeter lange.

Det er mange som blandet skjeggkre og sølvkre, men det er altså ikke de samme dyrene.

Voksne sølvkre blir 10-12 mm lange mens skjeggkre kan bli en del større, ofte 12-18 mm. Sølvkre finner du som oftest i kjellere, bad og kjøkken da de helst liker seg i fuktige omgivelser for å kunne overleve. Skjeggkre tåler også tørre omgivelser og kan finnes i hele boligen. Hvis du ser dyrene falle ned fra høyden er stor sannsynlighet at det er skjeggkre da disse kan klatre.

Tegn på skjeggkre i boligen

Det kan være vanskelig å oppdage skjeggkre tidlig, spesielt fordi de er nattaktive og har en tendens til å gjemme seg i sprekker og fuktige områder i boligen. Imidlertid er det noen indikasjoner som kan peke på deres tilstedeværelse:

 • Sølvfargede insekter: Hvis du ser små, sølvfargede insekter som beveger seg raskt når du skrur på lyset om natten, kan dette være skjeggkre.
 • På steder med fuktighet: Skjeggkre trives i fuktige omgivelser, så du kan finne dem på steder som bad, kjøkken og kjellere.
 • Hvite avføring: Skjeggkre etterlater små, hvite avføringskorn i områder hvor de aktivt beveger seg.

Hva er årsaken til at det er skjeggkre i boligen

Det er flere faktorer som kan bidra til at skjeggkre finner veien inn i boligen din:

 • Fuktighet: Skjeggkre er tiltrukket av fuktige omgivelser, så lekkasjer eller høy luftfuktighet kan tiltrekke dem.
 • Transport: Det er mulig at skjeggkre kan bli transportert inn i boligen gjennom brukte gjenstander, bokser eller esker.
 • Nærhet til infesterte områder: Hvis boligen din er nær en allerede infisert bolig, kan skjeggkre vandre over.

Slik unngår du skjeggkre

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) er små, ovale insekter som er kjent for sin evne til å tilpasse seg ulike miljøer og trives i fuktige omgivelser. De er mest vanlige i byer og tettbebygde områder, men har spredt seg til mange land rundt om i verden. Skjeggkre er nattaktive og foretrekker å gjemme seg i sprekker, sømmer og andre mørke steder. De kan bevege seg raskt og er dyktige til å skjule seg, noe som gjør dem vanskelige å oppdage.

Når det gjelder flytting, er det viktig å være proaktiv for å unngå å bringe skjeggkre med deg til ditt nye hjem. Her er noen tips for å beskytte deg mot skjeggkre under en flytting:

 • Inspeksjon: Før du pakker ned dine eiendeler, bør du inspisere dem grundig for eventuelle tegn på skjeggkre. Søk etter små, ovale insekter som beveger seg raskt, eller mørke avføringsflekker som kan indikere deres tilstedeværelse.

 • Rengjøring: Vask alle gjenstander du har tenkt å pakke ned, inkludert flytteesker, klær, møbler og elektronikk. Skjeggkre trives i støv og smuss, så grundig rengjøring kan bidra til å redusere risikoen for å ta dem med deg.

 • Tetting: Sørg for å tette eventuelle sprekker eller åpninger i ditt nåværende hjem før du flytter. Skjeggkre kan komme seg gjennom selv de minste åpninger, så det er viktig å være nøye.

 • Nytt emballasjemateriale: Bruk nye flytteesker og annet emballasjemateriale når du pakker ned eiendelene dine. Brukte eller gamle esker kan ha skjeggkre eller deres egg skjult i sprekker eller sømmer.

 • Kontroller leverandører: Dersom du leier profesjonelle flyttebyråer eller leiebiler for flyttingen, bør du forsikre deg om at de tar skadedyrkontroll på alvor. Sørg for at kjøretøyene og utstyret er rene og frie for insekter før du laster inn eiendelene dine.

 • Begrens fuktighet: Skjeggkre trives i fuktige miljøer, så det er viktig å begrense fuktigheten både i ditt nåværende hjem og i ditt nye hjem. Sørg for at det ikke er lekkasjer eller fuktige områder som kan tiltrekke seg skjeggkre.

Forebygging av skjeggkreinfestasjon

Å forebygge skjeggkreinfestasjon handler om å skape en ugunstig levekårsituasjon for disse insektene:

 • Lufting: Sørg for god ventilasjon for å redusere fuktighet i boligen.
 • Tett eventuelle sprekker: Lukk eventuelle sprekker eller hull som skjeggkre kan bruke som innganger.
 • Unngå stående vann: Reparer lekkasjer og sørg for at vann ikke samler seg noen steder.
 • Oppbevaring: Oppbevar mat i tett lukkede beholdere, og unngå å ha stående kartonger eller esker.

Oppdager du skjeggkre i boligen

Dersom du oppdager skjeggkre i ditt nåværende hjem før du flytter, er det viktig å kontakte profesjonelle skadedyrbekjempere for å håndtere problemet. Ved å være proaktiv og følge disse tipsene, kan du redusere risikoen for å ta med deg skjeggkre til ditt nye hjem under en flytting.

Husk at tidlig oppdagelse og handling er nøkkelen til å bekjempe skjeggkre. Hvis du mistenker tilstedeværelse av skjeggkre i ditt nye hjem, anbefales det å kontakte profesjonelle skadedyrbekjempere for å få råd og assistanse.

Mens skjeggkre ikke er kjent for å utgjøre direkte helsefare eller forårsake strukturell skade på boligen, kan de være ubehagelige å ha i hjemmet. Deres tilstedeværelse kan føre til stress og bekymring. Det er derfor viktig å være oppmerksom på tegn på skjeggkreinfestasjon og iverksette tiltak for å forebygge og kontrollere dem.

Å holde boligen ren og tørr, samt å være oppmerksom på potensielle innganger for skjeggkre, kan bidra til å minimere risikoen for infestasjon. Hvis du allerede har en infestasjon, er det best å ta kontakt med profesjonelle for råd og assistanse.

Ved å ta disse forholdsreglene kan du minimere risikoen for skjeggkre og sikre en trygg og problemfri flytteprosess.